Λίγα λόγια για τον τόπο μας
Η Σπερχειάδα είναι κωμόπολη του  Νομού Φθιώτιδας  και έδρα του Δήμου Μακρακώμης. Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα δυτικά της  Λαμίας , 47 χιλιόμετρα ανατολικά του Καρπενησίου και είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κωμόπολη της Δυτικής Φθιώτιδας, με πληθυσμό 2.875 κατοίκους. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους  Γουλινά , (παραβούνι της  Οίτης ). Η Σπερχειάδα κτίστηκε προς το τέλος της  Τουρκοκρατίας  και μετά την άλωση του Σουλίου από τον  Αλή πασά . Η αρχική ονομασία της ήταν Αγά, ονομασία που προήλθε από την έδρα του αφέντη της περιοχής,  Τούρκου   Αγά , όμως το 1904 η κωμόπολη πήρε το όνομα Σπερχειάδα από το ομώνυμο ποτάμι, τον  Σπερχειό . Υπήρξε για μεγάλο διάστημα έδρα του  ομώνυμου δήμου (Δήμος Σπερχειάδας) που λειτούργησε αρχικά την περίοδο 1835 1912. Στο διάστημα 1912-1998 υπήρξε έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Με την εφαρμογή του  Προγράμματος Καποδίστριας , το 1999, ορίστηκε έδρα του νέου  Δήμου Σπερχειάδας , ενώ με την εφαρμογή του  Προγράμματος Καλλικράτης , το 2011, ορίστηκε έδρα του νέου  Δήμου Μακρακώμης .

Σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Σπερχειάδα
Από τα πιο σημαντικά μνημεία της Φθιώτιδας με ιδιαίτερο θρησκευτικό και ιστορικό συμβολισμό, που θυμίζει την θηριωδία των Ναζί και το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας στις 18/6/1944 είναι ο Παλαιός ερειπωμένος Ναός του Άγιου Νικολάου. Τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια αναστήλωσης του παλιού Ναού και αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου και αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της Σπερχειάδας. Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με την προσπάθεια αναστήλωσης του Ναού, έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της διεκδίκησης η Σπερχειάδα να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη.

H «Καλύβα του Στεφανή», η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2χλμ από τη Σπερχειάδα και από την οποία έγινε η έναρξη της ένοπλης εθνικής αντίστασης κατά των γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων κατοχής, τον Μάη του 1942, από το ΕΑΜ και την πρώτη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ, υπό την καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη.

Το Μουσείο Ιστορίας – Λαογραφίας Αθανασίου και Μαίρης Ακρίδα&, το οποίο ιδρύθηκε το 1998 στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας από τον ευεργέτη της πόλεως Αθανάσιο Δ. Ακρίδα. Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει, μέσα από ποικίλα τεκμήρια, τη ροή της ιστορίας στη δυτική Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στη Σπερχειάδα. Η έκθεση, η οποία αποτελείται από 12 ενότητες, παρουσιάζει τις οικήσεις του ανθρώπου στη Δυτική Φθιώτιδα κατά τους νεολιθικούς χρόνους, την ιστορία της κατά τους αρχαίους χρόνους, περνάει στην Βυζαντινή Εποχή και καταλήγει στην ιστορία της από το 15ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Σημεία γαστρονομικού ενδιαφέροντος στη Σπερχειάδα.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το εργαστήριο χειροποίητων παραδοσιακών προιόντων, ‘’Αγαθοεδέσματα-Παραδοσιακά προιόντα Σπερχειάδας’’, του κ. Αλατά Παναγιώτη στο οποίο πρόκειται να περιηγηθούν και να ενημερωθούν για τη διαδικασία παρασκευής τοπικών παραδοσιακών προιόντων, όπως χυλοπίτες, τραχανάς και παραδοσιακά γλυκά κουταλιού. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης σε τοπικές μονάδες παρασκευής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προιόντων, όπως και σε τοπικά οινοποιεία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν τα αντίστοιχα προιόντα. Η επίσκεψη στις επιχειρήσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής μας, μπορεί να γίνει έπειτα από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.

Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας υποδεχτούμε και να σας φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, στα πλαίσια του ‘’Circus Street food festival’’. Στη διάθεσή σας για
οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με τη διοργάνωση ή τα σημεία ιστορικού-γαστρονομικού ενδιαφέροντος της πόλης μας.

Οδηγίες από Αθήνα

Οδηγίες από Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία

Διεύθυνση
Κεντρική Πλατεία Σπερχειάδας
Ακολουθήστε μας
Email
circusstreetfoodfestival@gmail.com